Gerookte vis - zelf visroken

Heb je een paar mooie vissen gevangen, dan wil je daar natuurlijk ook wat mee doen.
En als vissen niet je hobby is, ga je gewoon naar de visafslag of de vismarkt.
Rook zelf je makreel, dorade, zalm, forel of poon. Lekker en gezond.
Het zijn de vette vissoorten die je nodig hebt.

Eigen gerookte vis vanaf het gasfornuis

Thuis visroken is niet moeilijk. Je zelf gerookte vis maak je gemakkelijk en snel met een kleine visrookbox van RVS met deksel. In de box is een rooster waarop je de vis legt en op de bodem strooi je een laagje houtmot. Op de houtmot leg je het bijbehorende opvangbakje voor het uitdruipend vet, zodat dit niet op het smeulende hout terecht komt. De twee branders van je gasfornuis onder je rookbox zet je op de laagste stand en het visroken kan beginnen. Zodra de eerste rook zichtbaar is sluit je het deksel, zet de wasemkap aan en geniet je alvast van het vooruitzicht van je zelfgerookte vis.

1 uur per 1 kilo vis

Het grote voordeel van deze manier van visroken is dat het hout niet brand, maar verkoold. Er komt dus weinig rook uit je box en de wasemkap heeft het gemakkelijk. Neem er de tijd voor, gemiddeld 1 uur per kilo vis en laat de deksel zoveel mogelijk dicht.

Als je de huid er gemakkelijk af kan halen, dan is je vis gaar. Omdat dit een proces is van warm visroken kan je de vis het beste direct eten. Wil je hem toch bewaren, doe dat dan in de koelkast en eet hem binnen 1 a 2 dagen op.


Vis roken zelf doen

visroken
Visrookbox



Visroken is leuk

Het is puur genieten als je de geur opsnuift van het beetje rook dat in je keuken ontsnapt. En het is nog meer genieten als je vers gerookte vis op je bord ligt. Steeds meer mensen roken zelf vis en dat is ook te merken aan de apparatuur die verkrijgbaar is: van eenvoudige rookbox tot een geavanceerde barbecook rookoven op het terras.

Tips!

Wrijf je vis voor het roken in met zout en maak het hout een beetje nat zodat het beter rookt.

In Finland waar deze manier van visroken heel gewoon is, leggen ze ook nog een suikerklontje op de houtmot. Dat geeft een mooie kleur aan je vis.

Experimenteer ook eens met je houtsnippers.
Je kunt een andere houtsoort uitproberen of de snippers eerst natmaken in bier, wijn of whiskey. Dat geeft extra aroma.

Welke vis?

Vettere vissoorten, waaronder ook forel, poon, dorades en zalm zijn eenvoudig zelf te roken op het gasfornuis in een daarvoor bestemde visrookbox. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een luxe visrookpan maar bedenk dat een rookpan aanmerkelijk duurder is in aanschaf.

Houtsoorten

Je kunt een algemeen houtmengsel kopen bij een hengelsportzaak in je omgeving waarbij je soms kunt kiezen uit houtsnippers of houtmeel. Als je wat wilt experimenteren kun je ook kiezen voor een bepaalde houtsoort, waaronder eiken, berken en beuken.


overzicht


.



Copyright © 2010 - SuRish int. - all rights reserved
linkpartners | cookies | Disclaimer | contact: surish.int(at)kpnmail.nl


Your Hosting - Domeinnaam Registreren en Webhosting |

test

foto's:
Ambro | Andy Newson | Chaiwat | imagerymajestic | Danilo Rizzuti | digitalart | Kittisak | koratmember
Freedigitalphotos.net | PageSpeed Insights