catweb.nl
rocket stove

Bouw voordelig je eigen - rocket stove - houtkachel

Het stookseizoen is weer begonnen en dan vraag je jezelf af of het niet allemaal wat goedkoper kan om je huis te verwarmen. Ben je handig en bezit je de nodige creativiteit dan bouw je voor een paar centen je eigen houtkachelsysteem met een superhoog rendement en dus met lage stookkosten.Houtkachel met optimale verbranding en rendement

De rocketstove is een simpele houtkachel waarbij de verbrandingskamer meestal horizontaal ligt. De vlammen gaan dan ook niet omhoog maar opzij. In de meest simpele opzet volgt na de horizontale buis (verbrandingskamer) een verticale buis (de schoorsteen). Een in verhouding lange schoorsteen zal je versteld doen staan; door de trek in deze pijp, onstaat een verbranding die je het idee geeft dat je een raketmotor aan het maken bent.

Bij een proefopstelling spuiten de vlammen dan ook uit de schoorsteenpijp alsof er een wervelwind door je kachel gaat. De naam rocket stove is niet voor niets gekozen en de verbranding is bij dit systeem optimaal en dus schoon. Natuurlijk wil je niet dat al je kostbare warmte de schoorsteen uit vliegt en dus zorg je ervoor dat tussen de verbrandingskamer en de schoorsteen een systeem zit die zorgt voor een optimale warmte afdracht, daar waar je hem hebben wil, namelijk in je huis.

Maak eerst eens een proefopstelling

Dat doe je met een paar stukken buis die je koopt bij de DHZ-handel of je maakt het eenvoudig zelf met een paar conservenblikken. Ook kun je veel bruikbare onderdelen, zoals buis, blikken of oude (weck) ketel voor een zacht prijsje vinden bij een kringloopwinkel in de buurt. Mocht je merken dat je proefkachel niet werkt, verleng je schoorsteenpijp dan maar eens. Je zult versteld staan.


Aan de slag

Materialen
- Kachelpijp of conservenblikken maar een oude metalen prullenbak kan je ook goed gebruiken. (wees gerust creatief in je materiaal, conservenblik kost je niets en alles is straks onzichtbaar weggewerkt)

- Leem, hiermee omhul je je hele kachel inclusief het buizensysteem en daarmee werk je dus bovenstaand weg.

De leem zorgt voor een goede warmteoverdracht naar de ruimte die je wilt verwarmen. Hoe groter / langer je systeem (en dus meer leem) hoe meer warmte er afgestaan wordt en daar gaat het om. Die warmte kan je beter aan je huis afgeven dan de schoorsteen uit laten gaan en als er weinig warmte uit je schoorsteen komt heb je een uitstekende kachel gebouwd.

Tip!


Rocket-Stoverocket stove
Goedkoop te bouwen

Het echte werk

Daarna is het tijd voor het echte werk en kun je aan de slag met het ontwerpen en bouwen van je rocket stove, die als dat wenst je hele huis van warmte kan voorzien en waar je desgewenst ook nog een kookplaat in kunt integreren. Dat doe je met een verhoogde ruimte in je systeem.

Er zijn heel veel mogelijkheden als je het principe van de rocket stove maar niet veranderd. En dat is 'trek' , er moet tijdens de verbranding een wind gaan waaien in je buizenstelsel dat de vlam meezuigt, die onderweg naar je schoorsteen zijn warmte afstaat om je huis op te warmen.

Je kunt je kachel zo groot maken als je wilt en zo duur als je wilt. Besef wel dat een goed werkend systeem ruimte in beslag neemt. Meer dan een traditionele houtkachel. Daar staat tegenover dat het rendement ook groter is.Ruimtegebrek?

Een rocket stove neemt best wel enige ruimte in je huis en misschien heb je die wel niet. Je zou kunnen overwegen om de hele kachel buiten te plaatsen en je tussenliggende buizenstelsel dubbelwandig uit te voeren. Door die dubbele wand zou je door middel van een ventilator 'koude' lucht uit je huis kunnen laten stromen en die opgewarmd weer naar binnen terug kunnen voeren.

Zo werkt het dus


Proefbranden voordat de lemen afwerklaag er omheen komt


Automatische aanvoer

Ben je extra handig dan bedenk je een systeem die er voor zorgt dat het hout automatisch aangevoerd wordt en je dus geen omkijken naar je hoog rendement houtkachel hebt. Voor dat doel zou je gebruik kunnen maken van geperste houtkorrels, ook wel houtpellets genoemd.

Volg cursus bij:
Vatvlam.nl

Zelfbouw - Links
kachelbouwmaterialen.nl
Permies.com
off-grid.com

Houtkachel - Links
Houtkachels - kant en klaar

Veiligheid

Een houtkachel - en zeker de rocket-stove - gebruikt zuurstof. Zorg er voor dat er altijd voldoende verse buitenlucht kan worden aangevoerd.

overzicht

Copyright © 2010 - SuRish int. - all rights reserved
linkpartners | cookies | disclaimer | contact: surish.int(at)kpnmail.nl


Your Hosting - Domeinnaam Registreren en Webhosting |

stop-inbrekers.nl | test | kleurenwiel

foto's:
Ambro | Andy Newson | Chaiwat | imagerymajestic | Danilo Rizzuti | digitalart | Kittisak | koratmember
Freedigitalphotos.net | PageSpeed Insights