catweb.nl

Bouw je eigen regenwateropslag

Water wordt ook vanwege de daaraan gekoppelde belastingen steeds duurder. Ofwel: Hoe minder water je gebruikt, hoe lager de aangekoppelde belastingen. Per jaar valt er ongeveer 700 tot 900 milimeter regen en dus stappen we over op die voordelige natuurlijke bron.

Regenwateropvang

Regenwater bevat geen kalk en is daarmee geschikt voor de wc, voor het wassen van je auto, voor de wasmachine (gefilterd) en voor de planten in je tuin. Ieder situatie is weer anders en onderstaande beschrijving is dan ook puur ter inspiratie.

Regenton
Veel mensen hebben al een regenton tegen het huis, meestal zo'n liter of 80. Als je bij een vol vat het kraantje open zet, zie je aan de waterstraal hoeveel druk dat volle vat geeft. Een mooi gegeven om te onthouden. Tachtig liter is natuurlijk bij lange na niet genoeg om je huishouden deels van te voorzien. Reken bij een gezin met kinderen maar eens uit hoe vaak de wc wordt doorgespoelt. Je moet dan ook eigenlijk uitgaan van een opslagvat (of vaten) van 3000 tot 4000 liter. Maar je kunt klein beginnen met een 1000 liter vat en later altijd uitbreiden en doorkoppelen.
Installatie van een buffervat voor regenwater

Welke mogelijkheden:

  • Een grote waterzak onder je huis, die je als reservoir gaat gebruiken (makkelijke maar dure oplossing)

  • Een opslagtank onder de grond in je tuin (mooi maar ook kostbaar)

  • Een bovengrondse opslagtank

  • Een regenput aanleggen, deels bovengronds

Wij kiezen voor een bovengronds opslagvat en combineren met de waterput, zodat het ook nog betaalbaar blijft.

Regenopslagvat

Er zijn speciale voor regenwater bestemde kunststof vaten te koop, deze zijn gemaakt van HDPE, UV-bestendig en geschikt voor drinkwater. Ideaal maar tegelijk kostbaar en daarom zoeken we naar een gebruikt kunststof vat met een inhoud van 1000 liter. Die kan je soms al voor een paar tientjes op de kop tikken. In het vat komt een overloop zodat als je vat vol is, het overtollige water je regenpijp in loopt. Je kan het ook laten weglopen in je tuin en wat nog mooier is, je vult er een zelfgegraven waterput mee. Zo heb je een watervoorraad voor je tuin als je het nodig hebt.

Regenput

Als je wilt graaf je op een geschikte plek in je tuin nog een regenput. Bij een binnendiameter van 120cm en een diepte van 100cm krijg je er zo een opvangcapaciteit van 1000ltr bij. Hier kan je de overloop van je opslagvat op aansluiten, in dat geval vergeet je natuurlijk niet om een overloop op te waterput te maken. Je kan er voor kiezen om je regenput ondergronds maar ook boven de grond op te metselen. Staat leuk met zo'n dakje er boven en zo kan je de inhoud nog verder vergroten. Je kan natuurlijk ook een simpel rond plastic vat in je tuin ingraven met al dan niet een opgemetselde put er omheen.


Regenwater genoeg

Watergebruik
Het water in je opslagvat gebruik je voor de wc en de wasmachine. Het water in de regenput is voor je tuin.


Aparte waterleiding
Als je je regenwater wilt gebruiken voor je wasmachine of om je wc door te spoelen, zal je niet alleen je water moeten filteren maar zal je ook aparte leidingen daarvoor aan moeten leggen.
Je bestaande drinkwaterleidingen mogen NOOIT met je regenwaterleidingen gekoppeld worden.

Bouw je eigen watertoren

Je zult natuurlijk ook voor druk moeten zorgen op je eigen leidingsysteem want je spoelbak of wasmachine vult zich niet vanzelf. Daar zijn speciale pompen voor, ook wel hydrofoor genoemd. Deze schakelen aan zodra er een kraan wordt opengezet en houden zo de druk constant. Er zit echter ook een groot nadeel aan deze pompen en dat is de prijs. Het gebeurt niet zelden dat zo'n ding het begeeft op het moment dat je de kostprijs net met je waterbesparing hebt terugverdient. En wij willen nu juist zo goedkoop mogelijk met onze hollandse koopmansmentaliteit.


regenwater
Principe van opslag en je eigen watertoren in huis
bron: Teije Penninga - de 12ambachten


In ons geval hebben wij op zolder een aparte technische ruimte met de cv-ketel en de boiler.
En daar past nog wel een drukvat bij. We hebben
ook het geluk van een luchtkoker, die beneden
in de wc uitkomt en dat schept mogelijkheden.
Bij de kringloop lopen we tegen een geschikt kunststof vat aan met deksel en met een inhoud
van ongeveer80 liter.

In ons bovengrondse regenopslagvat hebben we
een zg. dompelpomp of klokpomp gehangen en de daaraan gekoppelde slang loopt onder ons huis en via de luchtkoker naar onze technische ruimte.

Daar vult hij onze zelfgemaakte watertoren waar we een elektrische vlotterschakelaar in hebben gemaakt die de pomp uitschakeld op het moment dat ons drukvat vol is. Op het laatste moment bedenken we ons dat het slim is om voor de zekerheid nog even een overloopje te maken. Stel je voor dat die vlotter een keer zou weigeren? Dat overloopslangetje hangen we in de afvoer die er toch al zit voor de condensafvoer van onze cv-ketel.

Het is wel even een gedoe met kabels en slangen heen en weer maar het werkt perfect.
Waar moet je op letten

overzicht

Copyright © 2010 - SuRish int. - all rights reserved
linkpartners | cookies | disclaimer | contact: surish.int(at)kpnmail.nl


Your Hosting - Domeinnaam Registreren en Webhosting |

stop-inbrekers.nl | test | kleurenwiel

foto's:
Ambro | Andy Newson | Chaiwat | imagerymajestic | Danilo Rizzuti | digitalart | Kittisak | koratmember
Freedigitalphotos.net | PageSpeed Insights