catweb.nl

Een waterput - zelf je grondwaterbron aanboren

Begin je eigen waterleidingbedrijf en sla je eigen bron. Een eigen waterput of grondwaterbron is voor iedereen met een tuin bereikbaar.

Bedenkt dat er een vergunningsplicht kan bestaan of dat het zelfs ten strengste verboden kan zijn om een gat te boren in je eigen duur gekochte grond.Je eigen grondwater

Met je eigen grondwater heb je altijd water voor je planten bij de hand. Daarnaast zou je het kunnen gebruiken voor de wasmachine en autowassen. Let er in dat geval wel op dat het water schoon is en absoluut geen ijzer bevat. Anders zit je mooie auto binnen de kortste keren onder de roest. Je kunt je eigen grondwater indien nodig filteren en ontijzeren. Ieder situatie is anders en onderstaande beschrijving is dan ook puur ter inspiratie.

Je eigen bron aanboren

Je zou een gat kunnen laten boren door een gespecialiseerd bedrijf maar dat is een dure optie. Groot voordeel is wel dat ze binnen korte tijd een diep gat voor je kunnen maken. Je kan het gat ook zelf boren door een grondboormachine te huren bij een machineverhuurbedrijf in je omgeving.

Boor diep genoeg, ver onder de grondwaterspiegel om te voorkomen dat je pomp straks je bron droog trekt. In het gat druk je een liefst dikwandige pvc-buis waarin je over de onderste halve meter eerst gaatjes boort, zodat je het effect van een zeef krijgt. Eenmaal in de grond meet je de diepte in je buis en stort er wat grof grind in waarmee je de eerste halve meter opvult. Boven dat grind moet voldoende water blijven staan om straks je pomp of slang in te hangen. Diep boren dus.

Let op!

Vooral als je huis op staal is gefundeerd (niet op palen staat) houdt dan een veilige afstand aan als je begint te graven. Wegspoelend grondwater zou het zand onder de fundering weg kunnen spoelen met verzakking tot gevolg. Neem dus geen risico en graaf op een veilige afstand vanaf je huis.boor je eigen bron


met waterspoeling

Welke pomp is geschikt?

Goedkope centrifugaalpomp
Zo'n zelfaanzuigende bouwmarktpomp kan uitstekend geschikt zijn om je tuin te besproeien. Kijk wel naar de maximale aanzuighoogte en ... hoe dieper je gat, des te minder druk! De tuinpomp zelf staat ergens in je tuin en de aanvoerslang hangt in je waterbron met een aanzuigkorf tot op de grindbodem. Handig is een terugloopklep, die voorkomt dat je slang telkens leegloopt als je de pomp stilzet.

Bronpomp, duurder maar beter
Dit is een zeer slanke dompelpomp die je met slang en al in je bron laat zakken. De pompen zijn niet goedkoop maar zijn bedrijfszeker en hebben een grote opvoerhoogte. Problemen met aanzuigen zoals met de centrifugaalpomp kent dit type pomp niet. Let er wel op dat je pomp nooit je bron kan leegtrekken want drooglopen is funest. Je boorgat moet dus diep genoeg zijn om altijd verzekerd te zijn van voldoende water.

Waterput - oude stijl

Een waterput maken is een kwestie van veel graafwerk. Er is echter een goede en beproefde methode welke zeker goed werkt als je bodem niet te hard is. Er betonnen ringen in de handel welke je kunt stapelen. Je legt een betonnen ring op de vlakgemaakte plek waar je put moet komen en begint de grond er uit te scheppen. Als je daarna de grond onder de ring wegschept, zakt hij door zijn eigen gewicht vanzelf naar beneden. Daarna leg je de volgende ring er op en graaf je je waterput in wording dieper de grond in.

Je kan de ringen eventueel zelf storten en tijdens het werk telkens een nieuwe ring bovenop de oude storten als de onderste voldoende gezakt is. Of je kan op de eerste ring verder gaan met ringen van metselwerk. Metsel dan wel in goede kwaliteit en zorg voor een goede waterdichtheid. Deze methode werkt goed als je grondwater niet al te diep zit. Als je het grondwater hebt bereikt graaf je nog verder door. Daarmee voorkom je dat je waterput droog komt te staan in tijden van droogte. Probeer dus zo diep mogelijk te gaan hoewel dat niet mee zal vallen. Het is een kwestie van graven met emmertjes waarbij het enorm handig is als je in staat bent om de put droog te houden tijdens je graafwerk. Altijd handig als je een waadbroek hebt of van iemand kan lenen om jezelf droog te houden.

Bedenk dat je met deze methode moet uitgaan van een put met voldoende diameter als je er zelf ook in wil kunnen graven.
Het enige wat je nodig hebt zijn:
1. Betonnen ringen
2. Schep en kleiner schepje
3. Handgrondboor of iets anders om de grond los te maken
4. Ladder

Tip!
boorkop maken

Regenopvang
Als je dat wenst kun je de regenpijp ook op je put aansluiten. Maar omdat je de put speciaal hebt gegraven voor grondwater en regenwater direct geschikt is voor bijvoorbeeld autowassen en wc doorspoelen kan je die veel beter apart opvangen en opslaan.

Waterput - nieuwe stijl

Een put is het meest ideaal: je kan er een emmer inhangen maar ook een pomp. En met moderne materialen en middelen kom je een heel eind als je dit model put wil maken. Onze waterput nieuwe stijl is een kruising tussen de ouderwetse waterput en een geboord gat.

We gaan uit van dikwandig pvc-buis met een diameter van 40 cm. Dat is vrij duur spul maar internet is gewillig en soms loop je tegen een restant aan wat je goedkoop kan overnemen. Soms kan ook een grondwerkbedrijf je er aan helpen.

Vuilwaterpomp

Voor deze methode hebben we een dompelpomp nodig die geschikt is om vuil water te pompen. Bij de bouwmarkt is vaak wel zo'n goedkoop klokpompje te vinden. Daarnaast gebruiken we de tuinslang en hebben we iets nodig om de grond los te maken indien nodig.

In ons geval zit het grondwater op 2 meter diepte en we hebben een buis van bijna 3 meter lang, dat komt dus goed uit. Het eerste stuk graven we zelf zo ver we kunnen, we maken daarbij gebruik van de handgrondboor waarna we onze buis rechtop in het gat zetten. Aan de onderkant van de buis hebben we trouwens met de haakse slijper kanteelvormige uitsparingen gemaakt zodat het geheel op de vertanding van een gatzaag lijkt. Een paar cm onder de bovenkant boren we twee gaten. Daar gaat een bezemsteel doorheen.

We slaan onze bron

Of eigenlijk spoelen en boren we hem. We hebben onze klokpomp in de buis laten zakken en terwijl we met de harde straal uit de tuinslang de bodem losspuiten doet de pomp zijn werk. Naast onze bron komt er een mengsel van water en zand uit de afvoerslang. Ondertussen doen wij ons best om met een stuk dikwandig pvc-buis van 50mm de grond los te woelen, zodat de pomp het weg kan zuigen.

De twee workmates die we naast de buis hebben neergezet bewijzen ons goede diensten maar zijn al snel niet meer nodig want als we aan de buis gaan hangen en draaien (met de bezemsteel) zakt het eerste stuk best snel de grond in.

Daarna wordt het moeilijker maar we komen op een goed idee. We zagen aan onze pvc-buis van 50mm ook tandvormige uitsparingen, hangen daar de waterslang in en steken door twee boveningemaakte gaten een stevig draadeind als handgreep. Nu kunnen we met deze primitieve min of meer watergestuurde grondboor, gericht grond losmaken en dat werkt goed.

De pomp pompt de losgemaakte grond samen met het spoelwater weg en we krijgen de buis langzaam aan de grond in. Als we besluiten om te stoppen, steekt er nog zo'n 10 cm boven de grond. Daar storten we later een betontegel omheen waar we een rond luik op kunnen bevestigen. In de buis storten we een laag grof grind als bodemlaag.

Uiteraard hoef je niet constant spoelwater in je bron te laten stromen, net zo min dat je pomp constant hoeft te werken. De meeste tijd gaat zitten in het loswroeten van de bodem in je buis, zodat je pomp het als zweefvuil met het spoelwater kan wegpompen.

Hoewel makkelijk beschreven is het best nog wel een behoorlijke klus, je kan er gemakkelijk enkele dagen mee bezig zijn voordat je buis in de grond zit. bovendien kan het een flink waterballet worden en dan wil je tussentijds ook wel even stoppen om de buren tevreden te houden.

Maar het resultaat is een put met een supergladde binnenkant waar je een goedkope klokpomp in kunt hangen maar ook een emmer in kunt laten zakken. De hier beschreven methode werkt goed in zandgrond, het is handig om uit te zoeken hoe dit werkt in veen, klei of leem.

overzicht

Copyright © 2010 - SuRish int. - all rights reserved
linkpartners | cookies | disclaimer | contact: surish.int(at)kpnmail.nl


Your Hosting - Domeinnaam Registreren en Webhosting |

stop-inbrekers.nl | test | kleurenwiel

foto's:
Ambro | Andy Newson | Chaiwat | imagerymajestic | Danilo Rizzuti | digitalart | Kittisak | koratmember
Freedigitalphotos.net | PageSpeed Insights